Najveći hrvatski boksački stručnjak i hrvatski izbornik Leonard Pijetraj je drugi put gostovao kod Marka Petraka u Podcast Inkubatoru. Povodom probijanja granice od 50 snimljenih i emitiranih podcasta, Petrak je odlučio ugostiti gosta s kojim je emisija sakupila najviše gledanja na YouTube kanalu pa je odabira pao na Pijetraja.

U ovom posebnom izdanju PI-a, #55 po redu, Pijetraj je otvoreno odgovarao na pitanja koja su mu preko Faceboka i drugih društvenih mreža postavili upravo gledatelji podcasta. Pa je tako Pijetraj progovorio i o mnogim pitanjima koja su interesirala i intrigirala javnost posljednjih mjeseci poput razlaza s hrvatskim olimpijcem, a danas profesionalcem Filipom Hrgovićem. Hrvatski izbornik se prisjetio i dvoboja Željka Mavrovića i Lennoxa Lewisa, progovorio je o treniranju Mirka “Cro Cop” Filipovića, još jednom je analizirao meč McGregor vs. Mayweather, ali je i otkrio svoju trenersku i životnu filozofiju:

“Kada sam došao do olimpijske medalje, mislio sam da je to vrh. Iako ja nisam onaj koji cijeni medalje. U boksu nema medalja, postoji samo prvo mjesto i šampion, a sve ostalo je samo utjeha za gubitnike. Imao sam i prvaka svijeta i prvaka Europe. Sve je to bio jedan proces u kojem sam uživao. Ali na kraju, kada s mojim iskustvom postignete sve te rezultate, onda shvatite da vas više to ne veseli. Danas me veseli vidjeti kako se moji boksači razvijaju u dobre ljude i vrhunske sportaše. Ovo nije demagogija. Ja nisam čovjek i nikada nisam bio čovjek koji vjeruje u onu: ‘važno je sudjelovati’. Ja volim pobjeđivati, volim rezultate, ali ako nakon toga ti sportaši nemaju neki osjećaj zahvalnosti prema ljudima koji su mu pomogli, ako ne ostane nizak, skrušen i dobar čovjek, onda nisam postigao uspjeh. To me onda ne veseli.”

“Hrgoviću želim svu sreću, ali mora podmiriti svoje obaveze”

Prije nekoliko dana je boksač s kojim je osvojio brončanu olimpijsku medalju Filip Hrgović debitirao u profesionalnom ringu. No, ne s Pijetrajem u kutu. Dvojac se, naime, nakon Olimpijskih igara u Rio de Janeiru razišao nakon 11 godina suradnje. Jednog od gledatelja Podcast Inkubatora je zanimalo što se dogodilo u odnosu trenera i učenika?

“Nemam što komentirati za Hrgovića. Želim mu prije svega svu sreću. Ugovor sa mnom je još aktualan, pa se nadam da će pokazati koliko je zapravo hrabar i koliki je gentleman pa će podmiriti sve obaveze iz tog ugovora. Ili ćemo ići na sud pa će to sud odrediti. To je danas normalno, ne treba se ništa ljutiti. Dečko je nakon 11 godina (provedenih u BK Leonardo op.a) shvatio da je jako pametan, da sve zna i da može sam. Ovaj potpis sa Sauerland Boxingom sam ja već bio izdogovarao i onda je on odlučio da će ići sam. Ali sve je već bilo dogovoreno i to sam ja dogovorio. No, to je njegovo pravo. Je li to korektno od njega i od Sauerlanda? To nije uopće bitno. Imamo ugovor i ponašat ćemo se po tom ugovoru. On ima pravo otići iz ugovora, ali pritom mora podmiriti neke obaveze i to je normalno. Mislim da ne bi tu trebalo biti nikakvih problema. A, ako bude, uvijek postoji pravo i pravni lijek, pa ćemo tražiti svoja prava.”

“Cro Cop je bio veliki radnik i solidan boksač”

Pijetraj je u dugoj i uspješnoj karijeri trenirao govovo sve najbolje hrvatske boksačke, no nešto je manje poznata činjenica da je tri godine proveo trenirajući i našeg proslavljenog kick boksača Mirka “Cro Cop” Filipovića. Na pitanje koliki je talenat Filipović bio za boks, Pijetraj odgovara:

“Cro Cop je bio veliki radnik, volio je trenirati i bio je izuzetno fizički jak. Tada nije bio posebno psihički stabilan, ali je imao jaku želju da uspije. Njegov ego mu je bio veliki motiv i zato je uspio. U boksu je bio solidan, u našim uvjetima dobar, ali u svjetskim razmjerima ne. Taj psihički segment mu nije to dopuštao jer nije mogao podnijeti tu blisku borbu s izmjenama udaraca. Razlog je taj što od početka nije trenirao boks, a da jest, možda bi bio bolji. Bio je potencijal u to vrijeme, ali svakako nije spadao među naše najbolje teškaše. Iako su promotori bili zainteresirani za njega. On je jednostavno otišao u sport koji mu je bolje odgovarao.”

“Bio je čovjek koji je bio u pravo vrijeme na pravom mjestu i ostvario je karijeru koju bih svakome poželio. Trenirao sam ga tri godine i naš razlaz nije bio neko ugodno iskustvo. Dogodilo se slično kao i s drugima. Kad me trebaš sam najbolji na svijetu, kada me više ne trebaš, tko me šiša. Ali to je normalno. Sve što je napravio u karijeri je zaslužio. Borio se za to. Sve što je zaradio, je bez sumnje i zaslužio”, objašnjava hrvatski boksački izbornik.

U ostatku razgovora Pijetraj je otkrio koliko je Željko Mavrović bio blizu pobjede protiv Lennoxa Lewisa, komentirao je komentiranje naših stručnjaka tijekom boksačkih TV prijenosa, objasnio je zašto je na Europsko prvenstvo u boksu poslao Babića, a ne Filipija te je najavio novi profesionalni meč Hrvoja Sepa koji slijedi 21. listopada u Linzu.

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanalu (usput se besplatno pretplatite :))