U #66 epizodi Podcast Inkubatora u gostima kod Marka Petraka je bio jedan od najpoznatijih i najistaknutijih hrvatskih karikaturista posljednih desetak godina, kao i jedan od zaštitnih znakova dnevnog lista 24sata – Nikola Plečko ili poznatiji pod pseudonimom “Nik Titanik”.

Rad ovog nepresušno kreativnog uma karakterizira precizna i vrlo britka kritika društva i svega što društvo čini, koju kroz humor provlači u svojim vrlo popularnim karikaturama. Nema značajnijeg aktera na hrvatskoj društvenoj, političkoj i sportskoj sceni, koji se nije našao u Nikovim karikaturama, a koliko je plodonosan ovaj umjetnik i društveni komentator, govori i podatak da svaki dan izbaci čak dvije nove karikature.

Iako se bavi humorom, svoj posao shvaća kao ozbiljnu društvenu kritiku, što uostalom njegove karikature i jesu. Kao društveni analitičar, svaki dan mora proučavati što se događa u medijima, u politici, u sportu, što mu ponekad i nije drago…

“Kad čovjek prima taj medijski otrov na svakodnevnoj bazi, dođe taj trenutak u godini…to je obično u sedmom mjesecu, kada se kumulira sva ta količina medijskog otrova koju sam primao tijekom godine proučavajući sve što se događa, svu društveno-političku, estradnu i sportsku scenu. Ona je toliko velika da vrlo često padnem u depresiju. Baš mi se sve gadi i otišao bih… ubio bih se najradije”, priznaje poznati karikaturist.

Da bi “pogodio u sridu”, potrebno je dobro poznavati stanje u hrvatskoj politici i općenito u društvu. A da bi karikatura bila uspješna, tvrdi Plečko, ona uopće ne mora biti smiješna…

“Nastojim u svojim karikaturama proučiti materij koju obrađujem. Stvarno analitički proučavam što se događa, zašto se to događa, koji su akteri i konzekvence njihovih postupaka. I onda to kroz karikaturu pokušavam obraditi. Ako je smiješno, tim bolje. Jer karikatura ne mora biti smiješna. Moja vrsta karikature je kritika društva, a ima i raznih drugih vrsta karikature”, objašnjava Plečko.

Da Hrvatska i njezini građani nisu toliko opterećeni politikom, Nik Titanik bi se posvetio drugačijem tipu karikature. A to je nešto što planira u budućnosti. No, u ovom trenutku je to nemoguće jer je Hrvatska postala zemlja zatrovana politikom.

“Ono što bih ja zapravo htio raditi jest nekakva generalna zajebancija. Nekakav humor o seksu i ljudskim odnosima, raznim dogodovštinama koje se događaju. Ali međutim, to mogu raditi tek ponekada, a to bih htio raditi svaki dan. No, publika to ne želi, ne traži i ne puši. Jest nekada u prošlosti. No, naše društvo je politika toliko srozala. Srozala je našu percepciju kulture, percepciju nas kao takvih je toliko ubila, da svi traže politiku i sprdanje s političarima. Samo to se danas traži. Ja bih volio, bio bih najsretniji da te likove (iz politike op.a) ne moram gledati, čitati o njima i crtati ih. Volio bih da ih uopće nemam u životu”, priznaje karikaturist.

Tko mu je najomiljeniji politički lik u karikaturama?

“Prije je to bio Stjepan Mesić. Neki drugi frendovi koji se bave drugim humorom, posežu sa Šeksom i njegovim alkoholizmom. Ja sam desetak godina duže na sceni i više to ne mogu. Doduše prije par dana sam napravio nešto upravo tako, pa sam obradio Manolićevu starost. No u biti tu sam samo napravio posvetu Alanu Fordu. Karamarko mi je bio omiljen, on mi je bio nevjerojatna inspiracija. Kolinda je tu. Neki kritičari, čak i dobri prijatelji koji vole Kolindu, mi zamjeraju što je često obradim. Ali ja to ne radim zato što je ne volim ili što sam komunjara, što će oni reći. Daleko od toga. Svaka moja karijatura tu zato što je netko nešto rekao ili napravio. A ja puno tih njezinih gafova nisam niti obradio.”

“Plenković je sav neki… ali budi se. Postaje sve više i više materijal. Nešto je počelo izlaziti, nešto fantastično, nešto inspirativno iz njega. Vjerujem da će do kraja mandata biti čest gost u karikaturama”, proročanski će Nik Titanik.

U ostatku podcasta Plečko je govorio i o ambicijama u budućnosti, o želji da pokrene pravi hrvatski strip projekt, da u Muzeju Mimara velikom izložbom obilježi jubilej svoga rada. Otkrio je koliko je puta bio cenzuriran i ljute li se “žrtve” njegovih karikatura na njega.

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanal