Gost Ratka Martinovića u Podcast Inkubatoru #66 bio je Ivan Ivković a.k.a. Los D’Boss – urednik analitičkog weba Tribina.hr, kolumnist Telesporta i stručni komentator Sport Kluba. Kako je neposredni povod poziva bila reprezentacija koja je u dodatnim kvalifikacijama svladala Grčku, tako je i početak razgovora protekao u tom tonu.

A nastavljen je interaktivnim pristupom. Koncept prijenosa uživo privukao je brojne sportske fanove i entuzijaste koji su kroz tri sata dvojac ozbiljno propitkivali o čitavom nizu tema rasprostranjenih u raznim sportovima i disciplinama.

“Čačić je anomalija u povijesti odabira hrvatskih izbornika”

Ratko je oštro započeo raspravu, navodeći kao element kompetenciju izbornika. Čačića je prozvao kao tek dvadesetog trenera Hrvatske po rejtingu, koji je bez obzira na tu činjenicu postao izbornik. ‘Slaven Bilić je čovjek koji je prošao kroz sustav, vodio i U21 repku. Onda smo po istom principu odabrali i Niku Kovača. Štimac i Čačić su tu zapravo neke anomalije. Ranije smo imali trenere koji su pred kraj svoje trenerske karijere preuzeli reprezentaciju. U oba modela se onda jedino ne uklapa Čačić… Štimcu dajemo taj kredit jer je ipak igrao za reprezentaciju.’

Gledatelj je zatim pitao fali li petlje u hrvatskoj reprezentaciji.

“Trenutni svjetski prvak je Njemačka. I to bez ijednog jedinog mangupa. Oni doslovce nemaju nijednog jedinog igrača koji bi se derao na druge. Nemaju. Nisu takav kolektiv. Potpuno su suprotni. Ali imaju jako puno znanja, nogometnu kulturu, najnapredniji sustav… Tu se ostvaruje razlika! Ok, mi možda ne možemo to imati pa trebamo biti na drugoj strani. No, što ako je netko mangup pa dobije crveni karton? Onda ispada budala. Inače je mangup.”

“Naš realan doseg i zadovoljavajući rezultat bio bi drugi krug, osmina finala. Četvrtfinale bi već bilo veliki uspjeh. Realno, ima reprezentacija koje su ispred nas – Njemačka, Španjolska, Francuska, Brazil, Argentina… Mi smo tu negdje s Kolumbijom, Urugvajem, Poljskom.”

“Jugoslavija kao uspješna nogometna nacija najveća je zabluda svih vremena”

I onda je na red došao ‘mit o Jugoslaviji’.

“‘Kada o Jugoslaviji pričamo kao o velikoj i uspješnoj nogometnoj reprezentaciji… Ma to je katastrofa, najveća zabluda svih vremena!”

Ratko je poentirao argumentom da je Hrvatska zapravo uspješnija po plasmanima na velika natjecanja od same Jugoslavije što je Ivan bespogovorno potvrdio.

“Jugoslavija je imala sjajnu generaciju 62′ kada je Jerković bio najbolji strijelac svjetskog prvenstva, a onda se na iduće prvenstvo plasirala tek 74′ godine. Ne bih rekao ni da se bilo teže plasirati jer je bilo manje kvalitete, unatoč manjem prvenstvu. No čuj, tada je išla jedna afrička reprezentacija dok ih sad ide pet. U Europi je bila manja konkurencija. Od 62′ do generacije Čileanaca 90′ bila je samo dvaput na prvenstvu. I nije jedina iz istočnog bloka – i Istočna Njemačka je pri raspadu bloka bila najbolja. Rumunjska, Bugarska…”

Ratko je dodao i jugoslavensku nogometnu ligu u jednadžbu.

“Hrvatski nogomet sada je daleko bolji. A i ta liga? Koje uspjehe je točno imala? Zanemarimo Zvezdu krajem osamdesetih. Partizan u finalu Kupa prvaka? Hajduk u polufinalu kupa Uefe? Al pogledaj, Malmo je bio u finalu, Club Brugge, Anderlecht je osvojio Kup Uefa. Steaua Kup prvaka. Jugoslavija je bila prilično slaba. A kvaliteta je bila disperzirana dok je danas zbog novca koncentrirana. Pa Goteborg je osvojio europsko natjecanje. A o Portugalu da i ne pričam. Čini mi se da je i jugoslavenski nogomet prehvaljen. Emocija tu igra, a nije bilo kablovske televizije pa su ljudi išli na stadione. Dosadno ti je, nema interneta, televizije. Odeš na stadion!”

Teme su kasnije stvarno varirale, ovisno o pitanjima gledatelja. NBA, Glover u Istri i njegove početne namjere, popularnost Baseballa, američki nogomet, Hoffenheim i RB Leipzig, košarkaška reprezentacija, jadranska liga, Rijekina perspektiva i nalet Osijeka, mladi nogometaši koji će nositi reprezentaciju… I ispadanje Italije od Švedske te čudan odabir talijanskog izbornika. Sve u svemu, užitak za svakog ljubitelja sporta.

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanalu!