U #129 epizodi Podcast Inkubatora, a ujedno u novom Borilačkom specijalu, kod Marka Petraka je gostovala jedna od najvećih borilačkih ženskih MMA nada na svijetu – 19-godišnja Hrvatica Adriana Vuković.

Ova talentirana djevojka iz Đakova je skrenula pažnju javnosti na sebe još dok je imala samo 14 godina i kada se okitila zlatnom medaljom na Prvenstvu svijeta u BJJ-u. Kasnije su zaredali uspjesi i u drugim borilačkim disciplinama; osvajala je europska prvenstva u “grapplingu”, bila je višestruka prvakinja Hrvatske u klasičnom boksu, baš kao i u Tajlandskom boksu, natjecala se ukupno u 8 borilačkih disciplina. Njezin talent je prepoznao možda i najpoznatiji svjetski MMA trener Firas Zahabi, koji ju je pozvao u Kanadu da trenira u njegovoj slavnoj dvorani.

Vuković je ove godine potpisala ugovor s elitnom ženskom MMA promocijom, Invicta FC. Ako je UFC promocija u kojoj nastupa elita slobodne borbe, onda je Invicta, koja je u vlasništvu iste grupacije, ista stvar, samo za nježniji spol. Debi je trebao uslijediti 4. svibnja u Kansas Cityju, no Vuković je u Podcast Inkubatoru ekskluzivno otkrila da se on ipak neće dogoditi u predviđenom terminu.

“Nažalost, imamo poteškoća tehničkih s ishođenjem sportske vize za SAD. Taj meč će navodno, to je sada 99 % šansi, biti otkazan. Trebala bi se, nadam se, boriti početkom srpnja. Također u Americi, također za Invictu. Protivnica mi nije bitna”, otkrila je ekskluzivno Vuković te je dodala:

“Žao mi je što ne mogu nastupati 4. svibnja u Kansas Cityju. Saznala sam sve ovo tek prije dva dana kao neslužbenu informaciju. Ne želim se živcirati oko nečega na što ne mogu utjecati. To nije dio moj posao, iako mi je žao što sada neću nastupiti.”

Otac Adriane Vuković je pokrenuo prvi klub brazilske jiu-jitse u Đakovu, a Adriana se već od najranije dobi istaknula talentom i voljom za treniranje. S obzirom da se radi o sportskoj i borilačkoj obitelji, dileme nije bilo – Adriana će jednog dana biti borkinja.

“Mi smo, a tu mislim na moju obitelj i mene, evoluirali putem. Prvo sam osvojila Prvenstvo svijeta u BJJ-u sa samo 14 godina. Tri ili četiri puta sam bila prvakinja Europe u tom sportu. Bila sam amaterska prvakinja svijeta u MMA-ju. Više puta sam osvajala državna prvenstva u klasičnom boksu, a bila sam prvakinja države i u Tajlandskom boksu. Na kraju smo se odlučili za profesionalni MMA”, objašnjava Vuković dodajući kako je slobodna borba miks svih ovih disciplina pa je i logičan konačni odabir.

Doduše, Vuković se i dalje planira natjecati i u svom bazičnom sportu – “grapplingu”. Sada joj je ipak fokus na debiju za Invictu. Kako je uopće došlo do suradnje s elitnom ženskom MMA promocijom u vlasništvu UFC-a?

“Invicta je kontaktirala mene već sa 16 ili 17 godina, no tada nisam bila punoljetna. Oni su mislili da jesam. Pričekali su da sazrijem i sada kada imam 19 godina mogu se natjecati pa smo dogovorili suradnju. To je lijepo saznanje i lijepo je znati da su bili zainteresirani za mene. Pritiska nemam jer nemam što izgubiti. Imam već preko 350 mečeva u 8 različitih sportova, ali u profesionalnu karijeru tek krećem. Mogu samo dobiti, izgubiti ne mogu ništa. Imam dobar tim iza sebe i zato nemam nikakav pritisak.”

Pripremni kampovi u kanadskom Montrealu, u slavnoj dvorani koju vodi Firas Zahabi, su najprije trajali po nekoliko tjedana. Ovaj put je ostala mnogo duže s obzirom na pripreme za svoj MMA debi. Vuković otkriva kako je završila “u rukama” najpoznatijeg svjetskog MMA stručnjaka.

“Primjetio me Firas Zahabi jer sam tada bila relativno poznata u tim krugovima. Kontaktirao nas je, pitao je koliko imam godina jer je proučavao klipove mojih mečeva. Tražio je da dođem na testiranje to isto ljeto u Montreal. Stigla sam i malo po malo je krenula suradnja. Na početku me nije previše favorizirao, ja sam bila tek dijete od 50 kila. Pored mene su trenirale sve te zvijezde, kao što su Elias Theodoru, Georges St. Pierre, Nordine Taleb, Rory MacDonald i masa drugih UFC boraca. Bila sam jedina djevojka kojoj je bilo dopušteno trenirati s profesionalcima. Ali nisam imala nikakav poseban tretman”, otkriva Vuković.

Kada se tobom bavi jedan tako ugledan stručnjak, onda su i očekivanja velika. No, Zahabi ne očekuje ništa od Adriane, nego očekuje od sebe da ova djevojka samo ostvari svoj potencijal. A on je sam svjetski vrh!

“Firas ništa ne očekuje od mene, nego očekuje od sebe. A to je da jednog dana budem na vrhu. Plan je jednog dana biti svjetska prvakinja u UFC-u. To je naš cilj. Nekada se glupo osjećam dok pričam o svojim snovima, ali znam da će se oni ostvartiti kad-tad. Imam tek 19 godina i mnogo vremena pred sobom. Tako da Fiars ništa ne očekuje od mene, nego je sebi dao zadatak da ja postanem UFC prvakinja.”

S obzirom da svakodnevno trenira s nekim od najvećih MMA i UFC zvijezda na svijetu, Vuković je u Podcast Inkubatoru otkrila neke detalje iz dvorane…

“GSP je malo sramežljiv i malo povučeniji. Tamo su svi skromni i ne drže se kao zvijezde, u Tristar Gymu  toga nema. Svi su isti; od bijelog do crnog pojasa. Od nekoga tko nastupa na amaterskim natejcanjima, pa sve do profesionalaca. Uvijek će ti ljudi pomoći, nikada im to nije ispod časti. Nakon treninga ostanemo razgovarati i družiti se. Imam zaista prijateljski odnos s njima ili je možda bolje reći da smo kolege.”

U ostatku razgovora Vuković je prokomentirala aktualno stanje na svjetskoj borilačkoj sceni, otkrila je što misli o Conoru McGregoru i njegovim divljačkim ispadima, ali je i najavila planove za bližu i daljnju budućnost.