Jubilarni Podcast Inkubator #100 u MiS Studio Ratku Martinoviću je doveo Marina Ivanovića Stoku, legendarnog hrvatskog ‘Gangsta Rap’ izvođača koji upravo slavi dvadesetu godinu karijere, promovira predstavu ‘Stara škola kreka – iz tame u svjetlo’, te veliki koncert u Tvornici 2. ožujka.

Marin Ivanović se tako nakon dva desetljeća distancirao od pseudonima i uloge zvane ‘Stoka’, te je na posebno iskren način otvorio temu svoje ovisnosti o narkoticima čime će, nada se, pomoći brojnim mladim ljudima i njihovim obiteljima da se tema detabuizira i da institucije uz religijske instance i komune još učinkovitije dobivaju pristup ljudima u problemu.

“Moraš uvijek prvo sebi priznati da imaš problem. To je jedna najnormalnija užasna nenormalna stvar. Ona je sveprisutna i o njoj se mora pričati na otvoreni način. Nije ona tamo! Ona sjedi tu pored mene i tebe i to je naša svakodnevica. Možda ne u ovom trenutku i tebi, ali tvom susjedu ili susjedi da. A oni žive u paranoji da netko ne sazna. A svatko zna ionako sve. Nažalost još nisam dobio podršku institucija. MUP ima dobre programe ‘Reci NE drogi’. Ili ministarstvo zdravstva. Kada nekom klincu psiholog ili psihijatar dođu pričati o drogama u školi, klinci im se smiju – oni znaju puno bolje o drogama od njih, uz dužno poštovanje struci. Drugačije je kada o svemu priča netko tko je dvadeset godina prolazio kroz to.”

Predstavu će brojni znatiželjnici moći pogledati u kazalištu ‘Vidra’ dok su pretpremijera i premijera rezervirane za brojne ljude iz Marinovog života, te su napunile kazalište ‘Kerempuh’ uz pet stotina ljudi koji su se smijali, plakali i proživljavali cijelu njegovu životnu priču. Kako je u igri i dvadeseta godina karijere, 2. ožujak rezerviran je za tu priču.

“Taj petak će mi ostvariti želju da okupimo cijelu Ekipu devedesetih. Dolaze Nered, Edo Maajka, Target, Woo, Bizzo, Dooks, Renman, Smoke Mardeljano… Drage volje sam htio nagovoriti i El Bahatteeja, ali ako ga nisu uspjeli ni Tramovci… 1600 ljudi, mislim da bi Zagreb u toj brojci mogao podržati tu našu ekipu koja se okupljala na Radio 101. Tri i pol sata show, Makro Polo na gramofonima! Bio sam u Domu sportova i htio bih ekipi priuštiti sličan show. Pa to je sve naša publika.”

Stokinu karijeru u mnogočemu definiraju i dueti te kultna gostovanja, kao ono u bosanskoj BB verziji ili kod Malnara, te pjesme s Josipom Lisac i legendarnim Dinom Dvornikom.

“S Dinom me dijeli kuća u Sutivanu, na Braču. Sprijateljili smo se, imali smo intenzivna druženja, to je bila stvarna privilegija. Prošao sam s njim… Ma boli glava! Bio je svjetska klasa, kapacitet punjenja stadiona kao Jamiroquai. Show, karizma, ples. Da je bar imao dobar tim ljudi, bio ustrajniji, da je bio bez poroka… On je sam sebi bio najveći neprijatelj. Da vidiš kad uđeš u studio s njim…”

Osvrnuli su se i na nužnost razumijevanja konteksta problema u komuni. Je li bitno da onaj tko pomaže ovisnicima ima autoritet i iz praktične primjene narkotika, odnosno da prođe ono što u tom trenutku prolaze i sami ovisnici?

“Karizma. Autoritet. Najbolji operateri u komuni su oni koji su i sami bivši ovisnici. Ti znaš da je netko kriminalac i kad dođeš takav kao uličar, to ti imponira. Zamisli, on je sad svećenik! A nekad je išao s dva pištolja na kolokvij. Ne postoji karakter koji sutra neće moći biti svećenik. Naši su male bebe za to što rade ovi sa Sicilije. A kasnije služe ljudima po Africi, narkomanima, djeci bez roditelja. Bio si u začaranom krugu tame… A sada pomažeš u Liberiji. Mi se razbacujemo svime!”

Na kraju su se spomenuli i psihodelici, a Stole je po prvi puta otvorio i svoje iskustvo s DMT-om, odnosno amazonskim šumskim čajem Ayahuascom.

“Jesmo li mi predodređeni da tijekom života vidimo ono što vidimo kad umiremo? Jesmo li mi taj kapacitet? Da idemo tamo gdje idu oni koji idu gdje je gotovo? Četiri puta sam probao čaj i četiri puta sam umro. Vidio sam Boga i Duha svetoga. To je tradicija drugačija od naše, rezervirana za neke druge kulture. Naziva je ‘Učiteljica života’ i traje pet sati. Ja sam se predodredio za ‘Školu života’, ona traje čitav život. Ovo je strašan intenzitet, predivno iskustvo, mjesecima poslije imamo objave… No smije li se probati doznati život u pet sati?”