Podcast Inkubator #93 napokon je u MiS Studio doveo Sinkeovog favorita – gost je bio jedan od vodećih svjetskih ufologa Giuliano Marinković. Ovaj radioamater, bivši vojni obavještajni ekspert, suradnik emisije ‘Na rubu znanosti’ i renomirani ufolog u Zagreb je došao iz Irske gdje već četvrtu godinu živi i radi, a paralelno vodi i vlastiti Podcast o fenomenu NLO-a. U Hrvatsku je došao zbog snimanja intervjua s ključnim ljudima iz nedavnog ‘Disclosure’ događanja o kojem je pisao i ‘The New York Times’ pa ga je Ratko uspio ugostiti i u našem studiju, na radost brojnih poklonika njegovog rada.

“Projekt je stajao oko 22 milijuna dolara, kroz tih pet godina. Sama informacija kao takva nije nešto posebno spektakularna. Britanci su imali projekt za zaštitu NLO-a, Francuzi ga i danas imaju. Urugvaj ima, Čile, Peru… Tako da u tom smislu ovo nije spektakularno. No ono što je izuzetno važno je da su Ameri imali projekt za istraživanje NLO-ova od 48′ do 69′ koji se zvao projekt ‘Plava knjiga’ i koji je već izazvao niz rasprava u javnosti. Razlog pokretanja takvog projekta je veliki broj incidenata s pilotima, što samim time pokazuje da sama tema ne potiče od izjava promatrača u javnosti. Taj fenomen su prijavljivali vojni piloti, časnici mornarice… 66′ su organizirana i kongresna saslušanja. Bilo je – pa je, pa nije! Objašnjenja zrakoplovstva bila su zaista smiješna i prozaična, pa je kongresmen Ford odlučio zaustaviti taj cirkus.”

Ratko je na savjet gledatelja priupitao zašto je ufologija nekako rezervirana za anglosaksonsku kulturu dok drugi dijelovi planeta kao da ne sudjeluju u objavi informacija o nepoznatim objektima.

“Ovo sve je apsolutno planetarni fenomen. Naravno, slučajeva ima različitih. Tu su vrlo eksplicitni slučajevi poput Pan Adrije gdje se objašnjavajuća hipoteza s vremenom i dokazima ozbiljno sužava, a tu su i slučajevi ‘možda je – možda nije’. S tim ne možeš napraviti ništa, jer je razina rasprave na ‘možda’. Eksplicitni slučajevi su rijetka manifestacija, jer inače ne bismo vodili ovaj razgovor već bismo bili u muzejima. Moraš napraviti istraživačku pripremu, naći ljude…”

Sljedeći bitan segment bio je rat, kao i Giulianov izlazak iz vojske netom nakon te ulazak u područje ufologije.

“Ja sam 95′ izašao iz vojske i kako je ufologija tada doživjela maksimalan uspon, odlučio sam zadovoljiti vlastitu znatiželju. Angažirao sam kolege pilote da mi dojave ako nešto čuju, to mi je bio ovako manji projekt. Tada mi se javio kolega s prometnog fakulteta u Zagrebu i rekao da je sada pokojni profesor Galović pričao o nekakvom slučaju iz sedamdesetih gdje je NLO pratio zrakoplov Pan Adrie od Zagreba do Beograda. U starom imeniku sam našao Borivoja Galovića i nazvao informacije, te ga pronašao. Pilot Miljenko Bartulić i Dobroslav Džeba, radarski nadzor sa zemlje itd… Broj nisam mogao naći, pa sam zvao Croatia Airlines. Tada sam imao 23. godine, bio sam mlad u vojno-obavještajnom sektoru … Vrlo brzo se filtriralo da je to nešto što ne može biti na planu leta … Sve se počelo događati na pola puta od Zagreba do Beograda, negdje kod Slavonskog Broda.”

Koliko su ovakvi slučajevi učestali, s obzirom na izostanak medijskog praćenja.

“Ono najvažnije u cijeloj priči je koliko su česti ovakvi slučajevi, anomalije. To je deset do dvanaest slučajeva godišnje, oko pedeset slučajeva kroz pet godina. Nije zanemarivo, ali nije ni nešto nevjerojatno. Tu brojku sam usporedio s brojkom pukovnika Johna Alexandra iz grupe za naprednu fiziku, neformalne skupine koju je zanimalo bavi li se Pentagon NLO-ima. Ovaj tjedan intervjuirao sam Luiza Elizonda, ‘The Guy’ na kojeg se svi pozivaju nakon ovog slučajeva. Ovo je najduži intervju do sada, razgovarali smo telefonski i sredio sam ga preko Leslie Kean. Ići će u ‘Na rubu znanosti’, najduži intervju do sada uopće, čak sat vremena”.

U ostatku Podcasta Martinović i Marinković odgovarali su na pitanja gledatelja, raspravljali o životu u Irskoj i rastućoj hrvatskoj dijaspori, kao i najboljim momentima iz serijala ‘Na rubu znanosti’ tijekom godina.