U 48. epizodi Podcast Inkubator, kod Marka Petraka je gostovao poznati hrvatski novinar, reporter, komentator i kolumnist, koji se posljednjih godina istaknuo britkim i konciznim kolumnama na popularnom portalu 24sata – Tomislav Klauški.

Klauški je u svojim kolumnama svojevrsni kroničar političkih zbivanja u državi, a jednako žestoko i objaktivno kritizira sve političke opcije čime se ističe iznad većine hrvatskih političkih komentatora čiji su tekstovi ideološki obojeni. Osim kao kolumnist, Klauški redovito predaje nekoliko predmeta iz novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te odgaja mlade naraštaje hrvatskih novinara. U bogatoj karijeri je radio i za tjednik Nacional, odnosno portal Index.hr.

“Hrvatska nema demokratsku tradiciju, mi smo izgrađeni na plemenskom obrazcu”

“Mi nemo tradiciju onu koju imaju razvijene europske zemlje, koje su imale svoju revoluciju i gradili nekakvu demokraciju dvije stotine godine. Mi to nemamo! Mi smo građeni na svojevsnom plemenskom obrazcu. S druge strane imali smo komunizam, čiji je duh i dalje nekako ugrađen u našu svijest. To nas užasno muči. S druge strane smo zadojeni i impresionirani kapitalizmom. I onda imate komunističku svijest nerada, koja se našla u sukobu s pohlepom i ambicijom koju nosi kapitalizam. Svi moramo imati najbolje aute, najbolje stanove, imati užasno puno novca i biti najbitniji u državi…A da pritom ne moramo ništa raditi”, detektirao je na početku razgovora Klauški razlog zbog čega hrvatsko društvo već više od 25 godina ne može uhvatiti korak sa zapadnim svijetom.

“Domoljublje je maska za mužnju države”

Klauški je u razgovoru jako dobro razotkrio “domoljublje”, pod čijom se maskom posljednjih godina događa pljačka i otimačina Hrvatske i hrvatskog naroda.

“Svi najveći patrioti u državi su ostali dužni državi porez. Od Thompsona nadalje… U Jugoslaviji se stalno pričalo da nam Beograd konstantno krade, da nam neda da gradimo ceste, da novac odlazi bespovratno. Da nema centralne vlasti bili bi Švicarska. Sada kada smo se izdvojili, smo jedna od najsiromašnijih zemalja u EU. Da nema Bugarske i Rumunjske, bili bi najsiromašniji. Gdje je sada taj novac koji proizvodimo, a koji bi trebao izgraditi državu? Nema je. Ona negdje odlazi. Državom se ne treba hvaliti, to bi trebao biti servis građana, a ne ikona kojoj se klanjate. A oni koji idealiziraju državu, zapravo je samo koriste za svoje interese. Oni sada imaju državu da bi je oni muzli, a ne Beograd. Mi ćemo sada imati državi da bi je krali!”, objašnjava Klauški.

“Hrvatska ljevica je isključivo salonska, oni ne znaju koji su pravi problemi”

Kolumnist 24Sata je detektirao i zašto ne postoji protuteža s ljevice, za koju smatra da je isključivo salonska i opterećena samo svojim probitkom i uspjehom.

“Ivo Josipović je, recimo, u svoj mandat ušao kao jedan od najbogatijih saborskih zastupnika. I onda ide u kampanju pod geslom ‘nova pravednost i ja sam za malog čovjeka’. Što on zna o malom čovjeku? On je iz jednog salonskog kruga koji uključuje osobe kao što su Vesna Pusić i slični. To su ljudi koji samo pričaju međusobno, sa sebi sličnima. Sastaju se u nekim salonima, slušaju Bacha, piju šampanjac i debatiraju o ekonomskoj krizi i pravednosti. Vjerujem da je Ivo Josipović bio u šoku kada je prvi put kao predsjednik došao vidjeti neke nezaposlene ljude. A socijaldemokrat. Milanović također. Njemu je bilo bitno da ima sigurnu plaću, da živi u Krajiškoj i digne kredit od 250 tisuća eura. Da mu Vojković proda stan, ručkovi u Taču, jastozi, šampanci…To je, dakle, jedna kasta. Sjetimo se kako je nastalo ime Kukuriku koalicije, po jednom od najskupljih restorana gdje su se prvi put sastali”, tumači kolumnist.