Osamdeseto izdanje Podcast Inkubatora u MiS Studio Ratku je u goste dovelo duo koji godinama nastoji promijeniti zakonske odredbe vezane uz biljku konoplju – predsjednika Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe doc.dr.sc. Ognjena Brborovića, dr.med., te potpredsjednika udruge “Medicinska konoplja” Saša Bajila. Ratko je kao predsjednik istoimene udruge razgovor vodio kao svojevrsnu podršku u borbi Huanita Luksetića protiv nepravedne presude i dvogodišnjeg zatvora.

“Nakon što je Huanito tada završio u pritvoru, prišao mi je tadašnji ministar Varga koji je već odslušao moje predavanje o medicinskom kanabisu i pozvao me da riješimo stvar i da se takve stvari više ne dešavaju. To je bio njegov motiv, on je i u obitelji imao multiplu sklerozu pa je bio posebno senzibiliziran. Što se tiče kanabisa, bio je vrlo jednostavan – riješi to najbolje što se može, stručno i znanstveno, kao i organizacijski. Milanović ništa nije rekao u vezi toga, svi su bili upoznati da ću to gurati i Huanito je pokrenuo stvar.”

Ratko se nadovezao na Ognjenove riječi sa zaključkom da je aktivizam uvijek početak i kraj svih bitnijih promjena.

“Teško je ignorirati veću grupu bolesnih ljudi. To je nemoguće ako ima medijskog prostora, a njega ima. Hitno svi u inbox udruge i kraj prvog mjeseca – akcija! Svi zainteresirani, MS-ovci, PTSP-ovci… Koji je bio naš utopistički projekt s kojim smo otvorili udrugu? Cilj osnivanja udruge je promoviranje teme konoplje u znanstvenoj zajednici i servis bolesnicima, informativni. Postoji ta strukovna udruga – ICRS – to su fancy skupovi sa stotinama znanstvenika po raznim državama. Traju po četiri pet dana i samo znanost, bez zezancije. Mi smo onako ludi i mladi htjeli organizirati takav skup u Hrvatskoj, da se pokrene priča u znanstvenoj zajednici. A ne samo mi aktivisti…”,  dodao je Saša Bajilo, u obliku političko-aktivističkog manifesta.

Brojna pitanja su išla u smjeru trenutnog statusa Povjerenstva i odnosa sadašnjeg ministra prema predsjedniku, članovima i sjednicama.

“Administrativni običaj je da se automatizmom prestaju sazivati povjerenstva koja su postojala za prijašnjeg ministra. Ako ministar pak želi tražiti neki savjet, on saziva prvu sjednicu… Nikada to nije učinio. Hrpa ljudi može odraditi taj posao, ne nužno sam ministar. Bilo tko je mogao sugerirati ovaj gorući problem”, smatra Brborović.

Ratko je dodao da je iznimno teško shvatiti što ministar doista misli o kanabisu, s obzirom na to da je od 2014. naovamo promijenio većinu mišljenja iz svoje predsjedničke kampanje.

“Ognjen je Povjerenstvo vodio profesionalno, a opet je dozvolio nešto malo talasanja. Uvijek je bio dnevni red s materijalima, te raspravom i glasanjem. Ukupno šest sjednica, s dvije elektronske. Bilo bi odlično da je bilo i novaca u priči, ja sam se čak i ponadao.”

Kroz Podcast se pričalo i o endokanabinoidnom sustavu, omjerima THC-a i CBD-a u tretiranjima oboljelih, novim aktivističkim platformama, geopolitičkim događanjima uz legalizaciju kanabisa, tretman ostalih psihoaktivnih supstanci u medicini, a gosti su odgovarali i na brojna pitanja gledatelja kroz nešto više od dva sata razgovora.