U jubilarnoj 70. epizodi Podcast Inkubatora kod Marka Petraka je po drugi put gostovao hrvatski pustolov, umjetnik, prvi hrvatski “ranger”, trener borilačkih vještina i sudac u ringu – Vedran Bađun. Ovaj nevjerojatni intelektualac, koji je više puta proputovao čitav svijet, je u Podcast Inkubatoru otkrio kako se sprema na najopasniju misiju u životu – misiju spašavanja gorila u afričkom Kongu.

Bađun će, naime, kao dio internacionalnog tima “rangera” koji spriječava izlovljavanje i krivolov gorila radi materijalne dobiti kompanija koje se bave rudarenjem plemenitih metala kojima je bogat taj dio prašume, biti jedan od instruktora koji će obučavati lokalne čuvare u nacionalnim parkovima. No, i sam će sudjelovati u patrolama i borbama protiv najmanje četiri paravojske angažirane i financirane od strane kompanija na izlovljavanju gorila.

“Prvo letim u Ugandu, gdje ću provesti prvi dio obuke, a onda se kopnenim putem selim u Kongo. U Demokratsku Republiku Kongo, a to je veća i opasnija država u kojoj i dalje tinja građanski rat. Vratit ću se sto posto jer vjerujem u svoje sposobnosti i znanja za preživljavanje. Nastojat ću se vratiti. Zašto Kongo? Tamo je specifična situacija radi bogatstva tim elementima od kojih se danas rade pametni telefoni. A upravo taj dio je utočište planinskih gorila koje su zaštićene. Korporacije bi hjele kopati to tamo jer je drugdje već sve izvađeno. Pa su iz tog razloga unajmili vojske, para vojske, krivolovce… da potamane gorile. Računaju da, ukoliko ne bude gorila, dobit ćemo koncesiju za eksplataciju tih elemenata. ‘Rangeri’ se već sada bore tamo svim raspoloživim snagama. Jako je čupavo i bore se junački da zaštite to.”

Ovo nije jedini razlog zbog kojeg se izlovljavaju gorile. Naime, postoji jedan još bizarniji i još nehumaniji…

“To je jedan razlog izlova gorila. Drugi je taj što postoji veliko tržište u SAD-u za njihove šake. Gorile se ubijaju da bi neki bogataš imao gdje tresti svoje kubanke. Onda to čini u pepeljaru koja je napravljena od šake gorile. To je prava strahota. Zamisli gorilu, jednog ogromnog srebrenoleđnog primjerka, to su impozantne životinje, iznimno inteligentne, jako osjećajne… Oni su vrlo slični ljudima, suosjećani su, imaju empatiju i postoji 100 razloga zašto ih se ne bi trebalo dirati.”

Iako je proputovao čitav svijet, boravio mnogo vremena po svim kontinentima, Afrika mu je nekako ostala u srcu. Bađun, naime, smatra da se radi o iskorištenom i zapostavljenom dijelu svijeta od strane Zapada. Tu počinju i završavaju svi problemi koje afričke države imaju…

“D ne znači demokracija, nego diktatura. Manje više je tako u svakoj afričkoj državi. Počela se događati jedna odlična stvar za Afriku, a onda su je zapadnjaci odlučili eliminirati. To je bio Muamer Gadafi. On je imao jednu viziju za čitavu Afriku, ali to zapadnim silama nije odgovaralo. Znamo što se dogodilo Libiji. Recimo Kongo je iznimno bogata država rudačama i da ih se ne dira, a da oni znaju malo bolje time upravljati, ništa im ne bi nedostajalo”, smatra Bađun.

Kako je uopće postao dio internacionalnog tima “rangera” koji će sudjelovati u ovoj plemenitoj misiji?

“Prošle godine sam isti posao radio u Tanzaniji i Keniji. Kako sam tamo odradio dobar posao, to mi je otvorilo vrata za druge projekte. Recimo u Ugandi. Oni su me kontaktirali te su tražili da dođem do Amsterdama na procjenu. To se dogodilo prije dva tjedna. Dočekao me jedan bivši specijalac, snajperist, koji je zadužen za regrutaciju. Oduševio me, baš kao i ja njega. Preko 24 sata smo razgovarali, međusobno smo se skenirali. Bilo mu je bitno da volim Afriku, da imam iskustvo koje posjedujem, da imam reference i kvalitete te znanja potrebna za taj posao. I na kraju su izrazili želju da budem dio tog tima. Ja ću spremati buduće instruktore, a podučavat ću ih fizičkoj spremi, borbi prsa i prsa i nešto o vojnoj taktici. Obuka će trajati četiri mjeseca”, otkriva Bađun i dodaje da ga čeka pravi rat:

“Očekujem borbe prsa o prsa, normalno. Ne idem u građanski rat, neću se boriti protiv nekih ljudi. Ali da, to je rat. Borit ću se svim sredstvima za očuvanje tih životinja. Tako da da, može se svašta očekivati. Onaj tko nije bio u Africi, ne zna što pričam. To je izoliran kontinent, prepušten sam sebi, Afrika je napaćena… Tamo vrijede totalno drugačiji zakoni i može se svašta očekivati. Tamo ljudi nemaju neke stvari koje mi ovdje shvaćamo zdravo za gotovo.”

Iako će misija trajati minimalno četiri mjeseca, a postoji mogućnost da ostane i mnogo duže, Bađun je odlučio volontirati. Nikave financijske uvjete nije postavljao za svoje sudjelovanje…

“Što se mene tiče, nemam nikakvih uvjeta. Nisam postavio cijenu. Idem dobrovoljno, volontiram, ako treba raditi to kraja života, radit ću. Ako će mi na kraju misije stave nešto u džep, bit će dobrodošlo. Ali da, nisam tražio nikakav novac za sudjelovanje”, otkriva hrvatski pustolov.

U ostatku gotovo trosatnog razgovora Bađun je otkrio neke od najzanimljivijih i najuzbudljivijih trenutaka s putovanja po Šri Lanki, Maldivima, Meksiku, Tajlandu, Vijetnamu, Papui Novoj Gvineji i ostalim dijelovima svijeta…

Cijeli podcast pogledajte u prilogu, na našem Youtube kanalu, i besplatno se pretplatite 🙂