U dane masovnih uhićenja ključnih ljudi Agrokora, pretresa Kulmerovih dvora i potrage za Ivicom Todorićem, Podcast Inkubator nije mogao izabrati boljeg gosta od Ilka Ćimića. Istraživački novinar Index.hr-a , Gazdu nije ljubio među rogove, već mu je slao upite o tome kako je nestalo žito iz robnih rezervi Hrvatske završilo na policama Agrokora. Ćimić je veliki dio karijere posvetio upravo istraživanju mreže moći koja je stvorila vlasnika Hrvatske, Gazdu Ivicu Todorića i predmetima koji stoje u ladicama Mladena Bajića.

“Danas on više nije bog, nego blog”, govori Ćimić, koji je u zanimljivom podcastu opisao kako je prije bloga izgledala komunikacija s obitelji Todorić, kako je počeo uspon i pad klana i tko su bili najveći pomagači obitelji. Ćimić govori i mnogim drugim moćnicima koje je istraživao: rušenju Slavka Linića i zakonu o predstečajnim nagodbama te aferi ZAMP i bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću. Posebnu vezu održava s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koja mu je zbog čestih upita o njezinom putovanju u SAD službeno odgovorila da je prestane spamati. Pa, krenimo redom.

“Todorić nije postao Todorić zato što je imao jako puno novca, on je struktura koja se počela rađati u doba Franje Tuđmana, kada je država odlučila da je doro imati tako jakog dominantnog regionalnog igrača. Todorić je projekt, u doba Račana, Kosor, Milanovića, Sanadera. Svaka nezakonitost je prolazila, mijenjale su se uredbe, prodavale su se firme za jednu kunu, Vlada je opraštala stotine milijuna kuna dugovanja, radile su se razne makinacije. Sada ga vidimo kako stoji sam na strani, više nije bog nego blog. Do sada mi u deset godina istraživanja nikada nije odgovorio na upit. Čitam da u intervjuu za Bloomberg izjavljuje da je premalo u hrvatskim medijima”, kaže Ćimić i naglašava:

“Todorić je bio i medijski projekt, on je prikazivan kao radišan i pravdan, bezgrešnik koji ljubi bika među rogove.”

Kako je počeo konačan pad?

“S kupnjom Mercatora vidjelo da Todorić mora ići preko granica, nema više širenja, a to je bila njegova osnovna poslovna priča, kao i Kutlina. Stalo je. Ispostavilo se da su bilance frizirane, čudi me što još više toga nije izašlo. Svaka priča o uspjehu Todorića je priča o nekom zataškavanju.”

Voditeljica Dea Redžić kazala je kako ne vjeruje u spektakularna uhićenja zgodnog tajminga, dok Ćimić pojašnjava kako je to i realno, zbog nepovjerenja prema DORH-u.

“Mladen Bajić je tamo 16 godina. Sada je poviše njega Dinko Cvitan, ali sve je to ista postava. Oni nisu riješili nijedan relevantan slučaj za Hrvatsku. Do danas nisu riješili Kutlu, a gdje su tek ostali, privatizacija ne zastarijeva, konsenzus su potpisale sve stranke. Optužnica protiv Nadana Vidoševića pala je pet puta, to je strašno. Volio bih da Todoriću sude u nekoj drugoj zemlji, da ga izručimo ili da uvedemo strane suce.”

“Kao i u nogomet”, replicirala je voditeljica i dodala kako moćnici poput Ivice Todorića ili Zdravka Mamića na kraju traže institucionalnu zaštitu, iako su uspijevali upravo izigravajući zakon.

“Danas bi za Hrvatsku bilo korisnije osuditi sve one koji su im pomagali”, kazala je Redžić.

“Todorić je zaslužio sve ovo što mu se događa, ali nije jedini kriv. Prije ćemo smijeniti Bozanića nego Bajića.”

Zato novinari često rade posao DORH-a.

“Najveća je satisfakcija kada vidiš svoj tekst u obliku optužnice. Mi moramo djelovati na DORH da se pozabave s onim što je važno i krenu to rješavati, pa i odbacivanjem optužnice.”

Ćimić je istraživao i predsjedničke afere, poput ZAMP-a i službenih putovanja Kolinde Grabar Kitarović, koje su i danas otvorene.

“Stalno me dopadaju predsjednici, bio sam omiljen kod Josipovića, kada sam pisao o ZAMP-u. Osobno me nazvao i rekao da pišem strašno i neistinito. Odgovorio sam mu da vjerojatno jest strašno, ali nije neistinito. Predsjednica Kolinda ne želi odgovoriti na pitanja o dvije novogodišnje proslave u SAD-u i otkriti što je službeno tamo radila i koliko je to koštalo. Ona nije uvjerila hrvatsku javnost, osim možda Tihomira Dujmovića, da je to bio službeni posjet. Tražio sam specifikaciju troškova službenog posjeta u SAD. Nisu odgovorili, pa sam poslao podsjetnik. Oni su sve to zbrojili i odgovorili da ih spamamo. Naravno da i mi i oni znamo da se nisu mogli sjetiti ničeg pametnijeg.”

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanalu (usput se besplatno pretplatite :))