Podcast Inkubator #53 u MiS Studio doveo je Mislava Skrepnika, manekena veganskog pokreta, bivšeg natjecatelja u Body Buildingu, osobnog fitness trenera i pozitivca koji bez dlake na jeziku otvara ne tako popularne, ali društveno izuzetno bitne teme. Ratko je kao i u ranijim navratima bockao po veganskim postulatima, no malo manje nego ranije – da bi ispravio PR i ugled kod ne-mesojeda.

Čovjek koji se praktički idealno pojavio na obzoru veganskog pokreta i svojim fizičkim izgledom dokazao da meso nije jedini izvor svih nužnih elemenata koji tvore sportaša tijekom razgovora odlučio je destigmatizirati brojne predrasude prema rastućem pokretu – od spornih vitamina ‘koji ne postoje u biljnom svijetu već isključivo u mesu’, cijeni namirnica do čestih neutemeljenih izjava o fizičkoj snazi i jedenju mesa.

Teme su bile različite pa je i razgovor poprilično išao u širinu. Spoj istočnjačke duhovnosti i zapadnjačkog racija u tjelovježbi i novim konceptima priprema, uporaba steroida u suvremenom sportu, njihova rasprostranjenost i štetnost, te razne statistike vezane uz trendove u sportu, društvu i znanosti razvezale su jezike raspoloženog dvojca.

“I u Europi jedu pse…”

Ratko je već u početku išao provocirati pa je priupitao zašto se recimo osuđuju ubijanje pasa i mačaka, a ne svinja i goveda – a najčešći i loš kontraargument je da je u pitanju inteligencija, što u stvarnosti ne pije vodu.

“Osuđujemo jedenje pasa u Kini, a zapravo se to događa i u Europi ali nije toliko popularno. Stvar je u tome da oni ljudi koji ostvare emotivni kontakt sa životinjama dobiju sve potrebno za lakši prijelaz. Jedini pravi argument na koji sam nabasao je – nije me briga. Nema nagovaranja, senzibilizacija sama kao takva podložna je manipulacijama”.

Na implementaciju istočnjačkih filozofija i koncepta vezanog za fizičko tijelo u zapadnjački sportsko-znanstveni kompleks, Mislav je kroz praksu uočio nužnost suradnje radi boljeg rezultata.

“Netko je meditirao, dobio informaciju iz Akaše i na temelju tih informacija stvorio koncept. S druge strane, imamo zapadni način – znanstvene postupke, istraživanja… Ta dva svijeta kao da se bore međusobno, iako bi mi trebali biti otvoreni za oba svijeta.”

“Ne možete spriječiti upotrebu steroida”

Ratku koji poslovično obožava priče o podražajima i supstancama koje mijenjaju svijest, pojačavaju postojeće psihofizičke komponente ili služe kao biljke lijekovi, Mislav je spremno uletio u temu. Koja je ovaj puta bila vezana uz steroide.

“Nemoguće je spriječiti konzumaciju steroida. Ali ako se već netko odluči za korištenje, nužno mu je omogućiti maksimalno siguran put. Čim je nešto ilegalno, riječ je o zlouporabi – Body Building je upečatljiv jer je dokaz vizualan. Tu je naravno i licemjerje – nenormalno je biti nabildan, ali je normalno trčati ispod deset sekundi. Znam kako to najsigurnije moguće koristiti i poznat mi je taj svijet, pa znam problematiku”.

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanalu (usput se besplatno pretplatite :))