U 52. epizodi Podcast Inkubatora u goste Marku Petraku je stigao poznati argentinski prvak u amaterskom hrvanju i argentinsko-hvatski MMA borac koji se borio u Final Fight Championshipu – Francisco “Croata” Albano Barrio.

Popularni “Croata” je već prvim nastupima u slobodnoj borbi, ali i prvim vrlo iskrenim i spontanim medijskim istupima, stekao ogromnu popularnost među hrvatskim MMA fanovima. Kvalitete, koje je u MMA borilište donio iz hrvanja, gdje je ostvarivao najveće moguće rezultate te je osvajao odličja na Panameričkim igrama, su mu donijele epitet jednog od najvećih MMA potencijala u Europi. No, problemi sa zdravljem su Francisca udaljili od slobodne borbe te je na neko vrijeme morao MMA karijeru staviti “na čekanje”.

“Imam problema sa zdravljem zbog skidanja kilograma”

Gostujući u Podcast Inkubatoru kod Marka Petraka, “Croata” otkriva zašto se vratio svojoj prvoj ljubavi – hrvanju, ali i da ne planira tako lako odustati od MMA karijere.

“Znate svi da je u Hrvatskoj nemoguće živjeti od slobodne borbe. Ne možeš naći nikakvog sponzora. To je tu jednostavno nemoguće. Moraš raditi okolo, biti trener ili nešto slično. U Irskoj sam uspio naći sponzora koji mi je plaćao mjesečnu plaću da bih mogao preživjeti. Tamo sam ostao živjeti, tada sam tu u Hrvatskoj trenirao sam s Goranom Babićem – Hambijem, a tamo sam trenirao u SBG-u sa Johnom Kavanaghom. Uskoro sam tamo pozvao Luku Jelčića, koji u tom trenutku nije bio zadovoljan s životom u Hrvatskoj. Ako sam ja potencijal, Jelčić je još 100 puta veći potencijal od mene”, objašnjava Barrio i otkriva razlog zbog kojeg je na neko vrijeme odustao od slobodne borbe. Problem je nastao kod skidanja kilograma zbog kojeg je trajno oštetio neke organe.

“Jedan bubreg mi se od ‘weight cuta’ smežurao, puno je manji od drugog. Imam problema. Osušio se jako bubreg, imao sam puno kamenaca. Sada me boli prst na nozi i liječnici misle da je giht. Sada idem ponovno na pretrage kako bi saznali. Još uvijek i ne znam što je. Nije nešto od čega ću umrijeti, ali sve je to od skidanja kila.”

“U Irskoj su svi ego triperi”

Za razliku od mnogih Hrvata koji u posljednje vrijeme odlaze u Irsku i tamo pronalaze novi dom, Barriju se tamo nije svidjelo. Neko vrijeme je živio u Dublinu kod svoje sestre, trenirao je u slavnom SBG Gymu zajedno s Conorom McGregorom, no ipak se vratio u Zagreb.

“U Irskoj su svi ego triperi, vrijeme je također loše i skupo je. Kada sam bio u SBG-u svi su Conor McGregora ‘wannabe’. Svi pričaju kao Conor, svi hodaju kao Conor, svi žele biti kao Conor. A On je jedinstven, ne možeš ga glumiti. Čitv gym je lud. Tamo u čitvom gymu ima par normalnih ljudi, svi ostali su ego triperi. Svi samo glume Conora McGregora.”

“McGregor je kompletan, ali nije ništa posebno”

Kako je bilo sparirati s najvećom borilačkom zvijezdom današnjice i UFC prvakom Conorom McGregorom? “Croata” nije posebno impresioniran…

“Hrvao sam i sparirao sam s McGregorom, jednom sam ga skoro ozlijedio. Nije ništa posebno, ali je kompletan borac. Luka Jelčić hrva bolje od njega. Jednom je bila smiješna situacija. Snimali su ‘Countdown’ emisiju za UFC i tada smo radili jednu vježbu i ja sam se baš našao u u grupi s Conorom. Hrvali smo i ja sam ga dignuo u zrak iznad glave, ali sam ga lagano spustio na zemlju. Baš sam se pitao hoće li to staviti u ‘Countdown’, ali nisu. Dobar je, ukupno je kompletan borac. U stojci je odličan.”

“Imam još jednu zgodu za ispričati. Jednom smo radili ‘stand up’, bio je trening, a on je došao na samom kraju. Svi su već bili gotovi pa je pitao mene hoću li sparirati s njim. Sparirali smo na tatamiju, radili smo ‘kick boxing’. Uspio sam ga pogoditi koji put. Imao sam kacigu, on nije. U jednom trenutku je glumio majmuna, napravio je kružni nogom, a ja sam u tom trenutku napravio korak naprijed. I on se udario u moju nogu, pao je na zemlju i počeo jaukati da sam ga ozlijedio. Auuuu, ‘Što ću sada?’- pomislio sam. ‘Sada će me potjerati iz Gyma’. To je bilo prije borbe s Joseom Aldom. To je njihova zvijezda. Rekao sam Luki, ‘Pa sad će me sterat iz dvorane, bori se s Aldom za titulu, a ja ga ozlijedio’. Na kraju je bilo OK, nije bilo ništa. Nastavili smo sparirati, ali bez udaraca nogama.”

Francisco na istoj ruci ima istetovirano Hrvatska i Argentina – svoje obje domovine. No, ipak tvrdi da se Hvati ne mogu mjeriti s Argentincima u roštilju…

“Kada jedeš pravi argentinski roštilj, naše meso, ovaj hrvatski roštilj je ništa, nula bodova. Sranje. Miješano meso? Što je to uopće? Nitko u Argentini nikada, ali nikada, neće na roštilj staviti miješano meso. Stavi se cijelo meso, ne miješano. Kakvo miješano meso, to ne postoji. Što je ćevap, ako nije miješano meso? Miješaju ga. Ćevap, hamburger, to je miješano meso, to se kod nas ne roštilja.”

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanalu (usput se besplatno pretplatite :))