U jubilarnom #90 izdanju Podcast Inkubatora kod Marka Petraka je gostovao zastupnik Živog zida Branimir Bunjac. Ovaj profesor povijesti, koji je do ulaska u sabor radio u jednoj međimurskoj osnovnoj školi, se u aktualnom sazivu istaknuo kao jedan od najmarljivijih i najaktivnijih zastupnika. Tečnih govorničkih kvaliteta i vrlo britkog i oštrog, ali uvijek jednostavnog stila, Bunjac je vrlo brzo postao jedna od udarnih snaga ove stranke na njezinom strelovitom uzletu.

Upravo na krilima Bunjčevih, Sinčićevih i Pernarovih govora i zakonskih prijedloga, ova stranka je narasla do nevjerojatnih gotovo 13 posto aktualne podrške što bi im u slučaju prijevremenih izbora donijelo i do 23 saborska mandata.

U gotovo trosatnom razgovoru s Petrakom, Bunjac je otkrio motive ulaska u politiku, najavio je daljni rast Živog zida sve do osvajanja vlasti, te je prokomentirao gotovo sve aktualne teme na hrvatskoj političkoj sceni.

U radu Vlade Andreja Plenkovića Bunjac ne vidi ništa dobra. Dapače, smatra da je Vlada već pala!

“Vlada je pala! Vlada je sadržajno pala! Vlada više ne postoji. Ona se više ne može ojačati što god Plenković ili netko drugi činio. Ona samo životari. Vlada je pala onog dana kada je izbila afera Agrokor, krajem ožujka i kada su izbačeni Mostovi ministri. Tada je trebalo raspisati izbore. To je bilo jedino pravedno rješenje. Ovo sada što gledamo je samo kupovina vremena”, objašnjava Bunjac i dodaje:

“Trenutačno imate neuvjerljivu saborsku većinu u kojoj su Saucha i ne znam tko još po potrebi, imate situaciju u HDZ-u, gdje velik broj HDZ-ovaca ne podržava Plenkovića i rade mu doslovno o glavi. Kako onda da Plenković i Vlada počnu trčati, a imaju svezane kugle na nogama. On čitvo vrijeme mora paziti kako da zadovolji dvije ili tri ruke u Saboru kako bi zadržavo većinu. Kako da riješi problem s Milinovićem ili Tomaševićem, pa na to mora potrošiti dva ili tri dana. A za to vrijeme se ne može baviti radom Vlade, a još manje reformama. Jer ako on sada krene povlačiti neki iole manje popularan potez, tek će upasti u probleme.”

U Saboru se Bunjac jako dobro snašao, no priznaje da osim nekoliko zastupnika tamo nije upoznao ljude koji bi mu mogli biti prijatelji i u privatnom životu. S većinom nema mnogo zajedničkih točaka. Ipak, otkriva kako velik broj HDZ-ovaca ima drugačiji stav od onog službenog, samo ga ne mogu javno otkriti.

“Meni je najfascinantnije da jedan veliki dio HDZ-ovih zastupnika podržava naše govore, govore Živog zida. To stvano nisam očekivao. I to je jedan od razloga zašto je premijer Plenković onako žestoko napao Živi zid, a posebno mene. Jer kada me onako žestoko napao, on nije htio mene disciplinirati ili zastrašiti, on je htio zastrašiti i disciplinirati vlastite zastupnike jer zna da oni odobravaju moje riječi. I onda oni nakon saborske rasprave po hodnicima ili u gradu trče k meni i daju mi podršku. Kažu: ‘Dobro si mu rekao da je briselski projekt, mi svi to mislimo, ali se ne javno usudimo reći zbog sankcija.’. To otkriva jednu tužnu stvarnost; ti zastupnici imaju svoje mišljenje, oni jako dobro razumije u kakvim se problemima Hrvatska nalazi, ali su pristali biti glasačka mašinerija. Tu vidite da su ti ljudi izgubili osobnost zbog nekih privilegija ili plaća”, otkriva zastupnik Živog zida.

O HNS-u, koji je koaliranjem spasio Plenkovića prošlog ljeta zamijenivši u potpunosti političku stranku, ne misli ništa dobra. Dapače, vjeruje da se radi o stranci koja je napravila nemjerljivu štetu Hrvatskoj tijekom svog postojanja.

“Ta jedna strančica je proizvela toliku štetu. To je disproporcijalno velika šteta u odnosu na njihovu veličinu, napravili su štetu gdje god su se pojavili. Jedina Plenkovićeva dobra stvar je to što je ušao s njima u koaliciju pa ta stranka više nikada neće ući u Hrvatski Sabor. To je neki Plenkovićev doprinos kao premijera jer o toj stranci ne možete reći ništa pozitivnog. Oni su simbol podaništva, uhljebljivanja, prijezira vlastitog naroda, klijenetelizma i strančarenja. Oni moraju ući u anale hrvatske politike kako se stranka ne smije ponašati”, smatra Bunjac.

Živi zid je od pokreta morao postati stranka, no u nekim pogledima su i dalje vrlo daleko od potpune definicije tog pojma. Naime, ideološki gledano, prilično  je i dalje nejasno kojem političkom spektru pripadaju. Identificiraju se kao anti-sistemska stranka, a o ideološkim pitanjima često šute ili skrivaju svoj stav. Bunjac tvrdi da će se to promijeniti, no to u trenutku kada je Hrvatska u ovakvom stanju nije njihov prioritet.

“Vi ste potpuno u pravu, birači moraju dobiti odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju. Živi zid će odgovore ponuditi. Mi se ne svrstavamo niti na političku ljevicu, niti desnicu, jer su oni u Hvatskoj samo ‘kvazi’. Mi smo politički centar. Mi predstavljamo srce hrvatskog naroda. Želimo provoditi politiku za koju je većina hrvatskog naroda. Podržavamo održavanje referenduma i neka pitanja mislimo rješavati kroz referendume da građani sami mogu odlučivati.”

“Mi imamo mišljenje o svemu, bilo da se radi o pločama, o pozdravu ‘Za dom spremni’, o pobačaju, o Istanbulskoj konvenciji… Svoje mišljenje ćemo iznijeti i građani neće ostati uskraćeni za njega. A nećemo im dati niti mišljenje koje će se moći tumačiti ovako ili onako. Osim toga, mi u stranci nemamo stranačku stegu glede takvih pitanja, kod nas zastupnici mogu imati vlastiti stav i glasati prema vlastitom mišljenju bez svađa, raskola, press konferencija i slično. O Istanbulskoj konferenciji ćemo raspraviti kada to dođe na dnevni red u Saboru. Ne želimo istrčavati s nekim izjavama, mislim da je najpametnije dati svoje mišljenje onda kada je ta tema aktualna, a to je onda kada stvar dođe u Sabor. Ajmo još malo osluškivati bilo naroda, a kada damo stav, on će biti jasan i nedvosmislen”, zaključio je Bunjac.