Najbolja svjetska borilačka promocija Ultimate Fighting Championship (UFC) nije mogla započeti bolje 2018. godinu od teškaškog super meča koji je zaokupirao svjetsku, ali i domaću javnost. Dakako, radi se o povijesnoj obrani naslova UFC prvaka u teškoj kategoriji i Hrvata s američkom putovnicom Stipe Miočića.

On će ovog vikenda u Bostonu na UFC-u 220 ukrstiti rukavice s kamerunskom senzacijom ili kako ga mediji nazivaju “MMA Mike Tysonom” – Francisom Ngannuom. U jednom od najiščekivanijih mečeva elitne organizacije slobodne borbe posljednjih godina “Vatrogasac” će pokušati postati najuspješniji UFC teškaš u povijesti s obzirom da mu je ovo treća obrana titule, a nitko do sada tri puta nije uspio pobijediti i zadržati svoj pojas prvaka.

U posebnom prvom “Specijal” izdanju Podcast Inkubatora pod rednim brojem #91, Marko Petrak je ugostio hrvatskog MMA borca i UFC veterana Igora Pokrajca. Pokrajac je godinama bio dio elitne Ultimate Fighting Championship promocije, a posljednjih godina radi i kao analitičar te komentator UFC borbi na NovojTV. Dvojac je do u detalj secirao prednosti i mane oba borca te su tehnički i taktički prostudirali nadolazeći dvoboj.

Za razliku od kladionica koje prednost daju kamerunskom izazivaču, Pokrajac vjeruje da je Stipe mnogo bolji borac.

“Nije mi to ništa čudno da ga se tako potcjenjuje. Mi koji pratimo Stipu od samog početka, od kada je došao u UFC, to se događa svaku borbu. On je svaki meč ‘underdog’, koeficijenti na njegovo slavlje idu sve do tri. Jako ga se potcjenjuje unatoč tome što je počistio čitavu diviziju. On je nokautirao zvijeri poput Marka Hunta, Juniora dos Santosa, Werduma je doslovno zaledio, kao iz puške ga je pogodio… Što bi još on trebao napraviti da bi ga se cijenilo? No, ponovno je nakon svakog meča underdog, UFC ga ne cijeni i ne želi, a Stipe je najpotplaćeniji UFC prvak u UFC-u”, smatra Pokrajac koji vjeruje da je sve to Miočića učinilo još motiviranijim i još čvršćim.

“Vjerujem da je Stipe psihički najbolje spreman borac u UFC-u. Pogledajte ovu zadnju borbu, kako je samo odradio posao protiv Juniora Dos Santosa. Podsjećam da je i uoči tog meča bio ‘underdog’, da su ga potcjenjivali i optisivali, a on ga je nokautirao. No, neovisno o tome, opet mu nisu htjeli povećati plaću”, dodao je Pokrajac koji je i sam prijatelj s UFC prvakom.

A što “The Duke” misli o Francisu Ngannouu, kamerunskoj senzaciji koja je prije samo nekoliko godina bila beskućnik, a danas se bori za pola milijuna dolara i može postati “najopasniji čovjek na planeti”?

“Ne želim nikoga potcijeniti. Ali Curtis Blaydes, Anthony Hamilton i Bojan Mihajlović. To je to… I onda Arlovski, koji je već od meča s Fedorom izvan svega. Malo jača šljaga i čovjek pada u nesvijest. Stipe ga je promašio udarcem pa ga je nokautirao. I na kraju Overeem, kojeg je također Miočić nokautirao. A onda pogledajte sve borce koje je Stipe svladao. Mislim da bi svi ti borci izuzev Overeema i Arlovskog dobili Ngannoua. Na to bih se kladio”, kontrira Pokrajac koji smatra da Kamerunac još uvijek nije bio dovoljno testiran da bi se procijenilo o kakvoj se kvaliteti radi.

“Jak je, izgleda moćno, snažno udara, sve to stoji…Ono je bilo ružno gledati kako je gotovo otkinuo glavu Overeemu. Ali kako će on parirati Miočiću koji se bori fenomenalno i ofanzivno i defanzivno? Koji zna iskoristiti situaciju u klinču, koji zna kako srušiti borca, koji kao i Ngannou ima nokaut u ruci jednim udarcem. Da, bilo je impresivno gledati kako je nokautirao Overeema, ali svi danas zaboravljaju Stipin put do titule. Pa sjetimo se što je Dana White poručio Miočiću. Postani više popularan pa ćeš dobiti meč za titulu. Stipe, kakva je dobričina, nije ništa odgovorio nego se vratio u dvoranu i pokazao što o svemu misli nokautima.”

Na kraju je Pokrajac još jednom prognozirao pobjedu američko-hrvatskog borca objasnišvi čitav “hype” oko Ngannoua.

“Stipe je nejpotcjenjeniji i najpotplaćeniji borac u UFC-u. To je sigurno. On zaslužuje najveći honorar od svih boraca jer ipak je teška kategorija i ona kraljevska. Teška je top! Organizacije uvijek guraju teškaše kao najbolje borce. Ali vremena se mijenjaju pa sada recimo UFC gura Conora McGreogra jer smatraju da na njemu mogu zaraditi više novca. Ali svaki prvak u diviziji zaslužuje velik dio financijskog kolača.”

U ostatku razgovora pogledajte kako su Pokrajaca i Petrak analizirali tehničke, taktičke, fizičke i psihološke elemente ovog povijesnog dvoboja koji je na rasporedu ovog vikenda u Bostonu na UFC-u 220.