Božićni Podcast Specijal u MiS Studio doveo je bivšu prvakinju u klizanju Maju Lipovšćak, djevojku koja se danas bavi profesionalnim suđenjem, završavanjem više različitih fakulteta među kojima je i već apsolvirana agronomija, te rekreativnim uživanjem u fitnessu i pripremi obroka za sportaše. Je li klizanje i muški sport, koliko je zagrebački Advent zaista najbolji u Europi i je li Slavonija potencijalna žitnica EU neka su od pitanja koja je Ratko pokušao priupitati tijekom konstantnih dodjela poklona, no svojom zbunjenošću nije uspio parirati britkoj gošći.

“Curice ti vole šljokice, klizanje… Slično kao balet na ledu, pa je logično da su motivirane da se od malih nogu bave klizanjem. A za dečke? E tu ne znam što bi ih motiviralo. Jedino da ga dovedeš na klizanje, kažeš mu da će se time baviti i njemu se tako što svidi. Klinke jedna drugu motiviraju na treninge.”

Ratko je kao možebitni dodatni moment u sportu dodao rivalstvo pa je pitao ima li toga među klupskim kolegama.

“Ima. Mrzite se naravno samo na ledu, dok je utrka ako je brzo klizanje u pitanju. U umjetničkom ste pak sami na ledu i ne morate ‘mrziti’ nikoga. Što se potonjeg tiče, sudi se sve po pravilima i pravilniku koji je dostupan i za ‘download’. Svaki element se prvo boduje zasebno i na kraju dodjeljuješ ocjene za ‘skating skills’ i druge komponente. Tu postoji sloboda, ali si i tu određen. Ako daješ previsoke ili preniske ocjene u odnosu na druge suce, moraš to znati i dobro obrazložiti. Napredak među sucima je isti kao i u svakom sportu, ali ti ni tu isto nitko ne voli suce. Ja sam recimo vrhovni međunarodni sudac, najviša komponenta je sudac okrunjen titulom međunarodne klizačke federacije.”

Kako su Zimske Olimpijske igre pred vratima dio Podcasta bio je posvećen i toj temi, odnosno šansama naših predstavnika u klizanju za samim plasmanom na natjecanje.

“Držim im stvarno fige. Imamo super žensku štafetu, što vidimo po prvi puta u povijesti. Brzo klizanje je mlad sport, a opet imamo super reprezentaciju – i seniorsku i juniorsku. Molim ovim putem i neke sponzore da prepoznaju potencijale sporta.”

Pričalo se i o opremi…

“Tehnika, klizaljke, sve je drugačije – ovisno o disciplini. Za umjetničko klizanje imaš varijacije i na temelju cipele i na temelju noža. Sinkrono klizanje pak ima kraće noževe, kao i parovi. Brzo klizanje ima jako dugačke noževe uz pliće cipele i pomaknute u smjeru zavoja u kojem se ide. Hokejaši imaju svoje klizaljke.”

Kako je Ratko bio smeten zbog raznih pomagala kojima se prepustio pred snimanje, tako su i pitanja gledatelja bila u nešto revijalnijem tonu nego inače. Kada je klizanje kao sport potpuno destigmatizirano, dvojac se posvetio fitness temama, poljoprivredi, izlascima u Zagrebu, kao i odgovorima na spomenute upite.

“Imam Fitness Food Blog, zove se fitmewithfood i nalazi se na Instagramu. Kad kreneš s treninzima, imaš limitiran broj namirnica za prehranu… Naravno, to je općeprihvaćena glupost i počela sam se igrati s hranom jer piletina i tuna nisu jedine namirnice. Slažem kombinacije namirnica i slala sam frendici fotke. Netko mi je rekao da to počnem objavljivati i krenula sam s time. To nisu neki skupi obroci i riječ je o svemu što se može kupiti i u Lidlu. Čak je i jeftinije hraniti se zobenima i bananama nego kruhom i paštetom. To se izblenda i nutritivno je bolja opcija od uvriježenog doručka.”

Poklone za Podcast su omogućili Cer-Co, TELEdisk, Puff-Puff, BitiFit by Marko Lončar, te Podcast Inkubator, a iste su razgrabljene vrlo brzo što je dobar pokazatelj da i ubuduće ovakve nagradne igre imaju razloga biti organizirane.

Sretan Božić i sve najbolje za novogodišnje blagdane želi vam ekipa Podcast Inkubatora!