Povodom velikog trodnevnog koncerta u zagrebačkoj Tvornici, Podcast Inkubator #120 ugostio je kultni Tram 11, odnosno Nenada Šimuna poznatijeg kao Targeta i Generala Wooa a.k.a. Srđana Ćuka.

Voditelj Ratko Martinović priču je otvorio s promocijom raznih aktivnosti koje Tram 11 u posljednje vrijeme obavlja – od vlastite odjevne linije, dokumentarnog filma, vinila, knjige notarice pa do novog albuma čiji nas izlazak očekuje početkom sljedeće godine.

Neizostavno pitanje bio je i sam nastanak Tram 11. “Skupljali smo se na trgu. Mister Horn, Stupni, Kip… Išli smo na partije. Kep i Aquarius su imali najpoznatije HipHop partije, kao i u Jedinicu na Blackout partije. Družila se ekipa, znao si sve koji su u toj sceni – od izvođača, brejkera, grafitera do običnih fanova. Tako smo se nalazili i upoznavali. Ekipa s Kustošije potpisivala se na Črnomercu. Na ploči je i naša fotka kada smo s producentom Vokasom 95′ išli u Ljubljanu. Woo i ja znali smo se iz viđenja, ali smo se tek tada upoznali. Išao je i Phat Phillie, kao i kolege iz Rijeke. Nakon toga smo napravili demo snimke, kod Dasha doma i prvu stvar ‘Rima koja slijedi’. Odlučili smo dalje zajedno raditi. Bile su open-mikeovi i free style večeri. Repali smo i strane tekstove.”

“Drugačija je to bila spika, pa Target je sam prodao tisuće tejpova. To su i prvi novci koje smo dobivali, prvi koraci, odlazak u stvaran život. Upoznaješ novu škvadru, glazbenike, dolaziš na novi nivo. Danas su generacije drugačije, druže se preko društvenih mreža…” Tramovci su istaknuli zlatne trenutke karijere kada su im naklade albuma prelazile 20.000 prodanih primjeraka, no isto tako ističu da je i ovo vrijeme jedan od vrhunaca njihove karijere.

Na voditeljevo inzistiranje na ekskluzivi oko novog albuma, Target nije izdržao i ispalio je vers pjesme ‘To me pali’.

“U to me pali, U to me pali
još od kad smo bili mali
Zg Zg, ne skidam sa rege
Puštam suzu za zagorske brege
I svoje rap kolege

To smo mi – ZG tege
Ravno sa gradske žege
Ne jedemo vege
Legende smo poput Andre Knege”

“Bit će svega, ozbiljnih tema. Malo krimi, malo društvenih. Standardni Tram 11. Mi planiramo iako ne znamo točno – radimo oko sedamdeset minuta, filmska varijanta. Tok, kao koncert. Petnaestak stvari sigurno. Ako pređemo na euro, tek će onda biti traženi Hrvatski velikani.”

Na upit o anegdotama vezanim uz devedesete, pričalo se o okršaju 2Paca i Biggieja.

“Petkom i subotom slušali smo engleski radio. Taman smo bili kod mene (Target) doma, kad su javili da je 2Pac umro. To je generacija ljudi povezanih uz muziku, ne uz crnce. 2Pac je inače trebao doći u Zagreb 94′, kad su bili Public Enemy i Ice-T. Bio je u zatvoru ili su ga prvi puta upucali u New Yorku. Već je bio na plakatima i to je bilo to… Al eto, na kraju nije došao. To je vjerojatno najveći koncert u Hrvatskoj koji nikad nije održan.”

Veliki koncert u Tvornici održava se od četvrtka 12. travnja do subote 14. travnja, ulaznice polako odlaze i preporuka za širu publiku je da požuri s kupovinom karata…

Na ovom LINK-u možete pogledati prvi dio podcasta.