Proteklog vikenda, točnije 10. ožujka, Podcast Inkubator je proslavio svoj prvi rođendan. Naime, prije točno godinu dana emitirana je prva epizoda prvog hrvatskog podcasta, internet forme koja iz temelja mijenja sliku medija.

U godinu dana djelovanja Podcast Inkubator je emitirao 109 epizoda, u kojima je gostovalo stotinjak eminintnih sugovornika iz područja kulture, znanosti, sporta, politike, glazbe i umjetnosti. Pri odabiru gostiju tri podcastera Ratko Martinović, Dea Redžić i Marko Petrak su birali one otvorenog uma i zdravih ideja. Pokazali su gledateljima da se može drugačije razmišljati, otvarali su teme koje drugi nisu htjeli, širili su vidike i razbijali tabue.

“Siguran sam da smo otvorili oči medijskom prostoru Hrvatske da postoje i drugačije forme od onih koje smo imali prilike do sada gledati i pratiti. Naša ideja je bila pokazati gledateljima da razgovor sa sugovornikom ne mora biti klasični TV intervju, nego da se može raditi o mnogo opuštenijoj formi u kojoj će gosti otkriti i pokazati neke svoje potpuno drugačije dimenzije, da razgovor može biti mnogo otvoreniji, a time i edukativniji, zanimljiviji i interesantniji. Dokaz da smo u tome uspjeli jest prava ‘poplava’ novih podcasta koji se pokreću gotovo svakog tjedna u Hrvatskoj što nam je posebno drago jer smo mi svojevrsni pioniri”, rekao je povodom godine dana djelovanja jedan od pokretača i podcaster Marko Petrak.

Između 109 epizoda najgledanija je ona sa slavnim hrvatskim sportašem i borcem Mirkom Filipovićem. Podcast s Cro Copom je pogledalo više od pola milijuna ljudi što dokazuje koliki je interes za ovom u Hvatskoj svježom medijskom formom. Među eminentnim gostima koji su se pojavljivali u Podcast Inkubatoru valja istaknuti skijaša Ivicu Kostelića, bivšu premijerku Jadranku Kosor, rukometnog izbornika Linu Červara, influencericu Andreu Andrassy, glazbenika Generala Wooa, saborske zastupnike Ivana Pernara i Gorana Aleksića, boksačkog izbornika Leonarda Pijetraja, legendarnog nogometaša Darija Šimića i druge…

Gledateljima se osim opuštenog formata jako sviđa i opuštena atmosfera u studiju Podcast Inkubatora za koju je zaslužan producent Siniša Pašić i njegov MisStudio.

“Ideja je bila da se gledatelj osjeća kao da je dio scenografije, a da su podcaster i gost u njegovom domu i da razgovaraju pored njega. Tek tada se može potpuno uživjeti u priču i stopiti s razgovorom. I zato naše emisije znaju trajati i više od tri sata što gledateljima nije predugačko ili za koncentraciju previše zahtjevno. Iako smo produkcija nije presudna kada se govori o samom formatu podcasta, mi smo odlučili i tom segmentu posvetiti dosta pažnje i zato mi je drago zbog dobrih reakcija”, rekao je producent emisije Siniša Pašić.

Ovog vikenda gledateljima Podcast Inkubatora se predstavila i nova podcasterica, inače iskusna radijska voditeljica i TV novinarka – Aida Šukurica. Ona je u svom prvom podcastu razgovarala sa svojom kolegicom i TV licem Ivanom Mišerić.

Rad Podcast Inkubatora su prepoznali i drugi mediji koji redovito prenose najzanimljivije dijelove pojedinih podcasta i na tome im se ovim putem ekipa Podcast Inkubatora najljepše zahvaljuje.

Na vrhu ovog članka možete pogledati #109 epizodu Podcast Inkubatora s Aidom Šukuricom i Ivanom Mišerić: