Marko Petrak je u jubilarnoj 60. epizodi Podcast Inkubatora ugostio hrvatskog novinara i intelektualca Slobodana Mufića, čiji je nedavni Facebook post o životu u Švedskoj i razlikama u odnosu na život u Hrvatskoj postao pravi “virtualni hit” završivši u mnogobrojnim medijima. Nakon gostovanja u emisiji “Nedjeljom u 2”, Mufić je stigao i u Podcast Inkubator gdje je opisao razloge i motive odlaska iz Hrvatske te je usporedio živote u dvije države na socijalnoj, kulturnoj, ekonomskoj i političkoj razini. Ukoliko planirate ili razmišljate o odlasku iz zemlje jer ste nezadovoljni životom u Hrvatskoj, u gotovo tri sata razgovora Mufića i Petraka, ćete sigurno saznati sve što vas zanima!

Mufić u Švedskoj živi sada već više od godinu dana i tvrdi da je zajednica od prvog dana prihvatila njegovu obitelj kao da “pravi” Šveđani. Ne samo da ih je prihvatila, nego u njih ulažu jer shvaćaju da se radi o ljudskom kapitalu. Razlike između dva društva su, tvrdi, nevjerojatne. Dao je primjer nedavnog “skandala” koji je potresao zemlju. Za ono što za što u Hrvatskoj političari ne smatraju niti da su dužni ispriku, u Švedskoj se podnosi ostavka!

“Prije nekoliko tjedana je ravnatelj Porezne Uprave u Švedskoj morao podnijeti ostavku iako je blagajna puna. Ekonomija im raste na razini od četiri posto godišnje. Financije im jako dobro funkcioniraju, dapače, dobivaju pohvale da su uzorni u tom pogledu od Europske Unije. Ali je morao otići”, objašnjava Mufić i opisuje razloge za ostavku:

“Taj ravnatelj živi s nevjenčanom suprugom s kojom je preuređivao stan. Angažirali su jednu tvrtku za unutarnje preuređenje koja je odradila posao, no ona nije bila zadovoljna. Jesu li loše odradili posao ili su previše naplatili odrađeno, nije niti bitno. Ona ga je zamolila da nazove tu tvrtku i da s njima porazgovara, vjerojatno da vrate novce ili nešto slično. On je to napravio da pritom nije koristio svoj položaj. Nije prijetio, nego je kao muško u obitelji, koji se bolje razumije u taj građevinski dio, s njima popričao. Firma ga je prijavila i rekli su da nisu sigurni hoće li na temelju njihovog negativnog odgovora njihovu poreznu prijavu sljedeće godine gledati potpuno drugim očima. Pa je čovjek morao otići i podnijeti ostavku.”

Nakon što je godinu dana proveo u švedskom društvu, Mufić ne vjeruje da će ono hrvatsko ikada doći na sličnu razinu.

“Iz današnje perspektive, kako gledam, iako nisam stručan za ta pitanja, moram priznati da mi je nezamislivo da ćemo ikada stići do švedskog načina funkcioniranja jer bi to značilo da bi kompletna društvena elita, koja je vladala Hrvatskom od 90-ih godina do danas, morala otići u najboljem slučaju. A možda i završila iza rešetaka zbog svega što je učinjeno Hrvatskoj. Švedska je toliko naprijed u odnosu na Hrvatsku, ne nužno financijski, nego svjetonazorski, tehnološki…”

Petrak i Mufić su porazgovarali i o najaktualnijoj temi koja već mjesecima trese Hrvatsku. Dakako, radi se o Agrokoru. Mufić je iz prve ruke dao primjer kako je funkcionirao “reket” kojim je Agrokor kontrolirao medije.

“U Jutarnjem listu sam radio 11 godina i uvijek će mi ta redakcija ostati u srcu. Sjećam se prije pet ili šest godina Jutarnji je ocjenjivao razno razne prehrambene proizvode. Nakon kiki-rikija i ajvara, ocjenjivao se i sladoled. I ta ekipa koja je ocjenjivala sladoled je došla do zaključka da je jedan Ledov sladoled bio najgori. Tako su napisali u tekstu i to je završilo u prijelomu”, prisjeća se Mufić i dodaje:

“U jednom trenutku stiže poziv nekome gore, vjerojatno nekome u marketingu EPH. I pitaju ih: ‘Koliko ono vi godišnje dobivate od Agrokorovih tvrtki za oglase?’ To je bilo u rangu 80 ili 100 milijuna kuna, napamet govorim. Rečeno je samo: ‘Nemojte više računati na taj novac!’ Iste sekunde je sve bilo jasno, a tekst da je Ledov sladoled najgori je nestao. To je samo jedan banalan primjer. Ali je primjer što su ljudi iz Agrokora bili u stanju napraviti i što su radili.”

Mufić je na koncu podcasta ustvrdio da se ne misli vraćati u Hrvatsku jer za to nema potrebe. On vjeruje da je budućnost njegove obitelji u Švedskoj. Baš kao i budućnost desetaka tisuća Hrvata koji su u proteklih nekoliko godina napustili svoju domovinu.

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanalu (usput se besplatno pretplatite :))