Podcast Inkubator odlučio je ispuniti vaše želje pa je u svoje #59 izdanje u MiS Studio doveo poznatog urednika i novinara Marka Juriča, čovjeka koji svojim radom godinama formira javno mnijenje, ali i stvara kontroverze u javnosti.

Dugogodišnji urednik i novinar široj javnosti najpoznatiji je po svojoj emisiji ‘Markov trg’ i jednoj od ključnih uloga u ‘Projektu Velebit’, a fokus čitave nacije dobio je prozivkom mitropolita Porfirija za pjevanje četničkih pjesama, zbog kojeg je i Z1 televizija na par dana izgubila koncesiju. Priča se zaključila na način da Porfirije pjesmu nije pjevao nego je ‘samo otvarao usta’, što je dodatno podijelilo javnost.

No razgovor s Ratkom nikako nije išao isključivo u tom smjeru, već su teme bile raznovrsne – od komentara trenutne političke situacije do prolaska kroz bogatu Juričevu karijeru.

Božićev Slobodni tjednik i odnos prema novinarima

Ratko je otvorio Podcast s Agrokorom i činjenicom da smo jedna od rijetkih država u kojoj i banke propadaju.

“Na svakih potrošenih 100 kuna mi zaradimo 60. Ostatak moramo negdje posuditi, a to su velike svote. Ako cijelo to vrijeme nastojimo funkcionirati kao sustav – od škola do bolnica, policije, održavanja – živi se, a ne zarađuje se… Očito je Agrokor bio na tragu te hrvatske formule.”

Jurič je godinama radio kod kultnog urednika devedesetih, Marinka Božića. Čovjeka koji je rušio rekorde tiražom, a na glasu je i kao osoba koja je prilično dobro nagrađivala vlastite novinare.

 

“Za Kuljiša je 91′ Barešić bio terorist”

“Kad smo počeli raditi s njim, bio je rat u Sloveniji. Takav neki put danas bi izašao s dva noćenja oko 2-3 tisuće kuna. Tada je on na obračun dao bonus od 2.000 eura! Takvo financijsko zaleđe značilo je da imate redakciju iza sebe.”

Tu je i storija s Denisom Kuljišem, koja je otprilike dala okvire ‘modusa operandi’ današnjih ‘neovisnih novinara’, a tada ipak poslušnika režima.

“Dobro, gospodine Božiću, pa kako ste vi mogli napraviti intervju s Mirom Barešićem? Pa on je ipak terorist? Dakle, to je za njega bio jedan Rubikon kojeg još nije prešao. Kasnije je tek on otišao u širinu dok je nekoć radio unutar jugoslavenskog okvira.”

Juričeva karijera u svijetu sapunica

Tema je bio i hrvatski film, koji poput drugih kulturalnih segmenata pozornost ne privlači klasom već provokacijom. Ratko je spomenuo uzročno-posljedičnu vezu u kojoj lova iz HAVC-a redatelje demotivira od komercijalnosti filmova pa seks sa svinjama u Lici promovira nešto što u stvarnosti ni ne postoji.

“Rukopis redatelja, rad s glumcima, kamerama… Zanatska koncepcija je potkapacitirana. Mi smo (za vrijeme Juričevog rada u produkciji prvih domaćih sapunica) imali 30-40 sjednica u Unitu. Sad ti dolaze glumci koji moraju naučiti gomilu teksta, iz dana u dan. Glumci su znali poludjeti, bili su i na tabletama. Moraš pratiti radnju, imaš koncept, tempo…”

Zaključak je bio da domaći film nema nikakav pritisak ni imperativ rezultata, pa iz svega izostaje i kvaliteta.

Čitav PODCAST pogledajte na vrhu ovog članka u našem “playeru” ili na našem službenom YouTube kanalu (usput se besplatno pretplatite 🙂